İZMİR SEYAHAT REHBERİ
BİR TARİH BURADA YATIYOR
Bir Tarih Burada Yatıyor: İzmir
İzmir, hem ilçeleri hem de şehir merkeziyle çok sayıda gezilecek noktaya sahip. Dünyaca ünlü plajların yanı sıra birçok tarihi yapının da görülebileceği şehirde, unutulmaz bir tatil deneyimleyebilirsiniz.
Dünyanın en önemli Antik şehirlerinden biri olan Efes’i, en iyi plajlara sahip olan Çeşme, Alaçatı’yı, en sevimli köylerden biri olan Şirince’yi de bünyesinde barındıran İzmir, hem kültür turizmi hem de yaz turizmi açısından Türkiye’de ziyaret edilmesi gereken önemli destinasyonlardan biri.
İzmir’in Merkezi: Konak
İzmir şehir merkezinden bahsediyorsak Konak Meydanı hakkında konuşuyoruz demektir. İzmir’in tarihi yapılarının birçoğunun bulunduğu Konak, şehrin en eski noktalarından biri olarak İzmir’de gezilecek yerler listesinin birçok unsurunu içerisinde barındırıyor. İzmir’in en büyük ilçelerinden olan Konak’ta görülebilecek birçok şey var. Örneğin Saat Kulesi, Kızlarağası Hanı, Alsancak Garı, Borsa Binası, Pasaport İskelesi, Tarihi Havagazı Fabrikası… Konak’ta görülecek çok şey var! Aşağıya bir liste bırakıyoruz:
Yalı (Konak) Camii
Salepçioğlu Camii
Kültürpark
Eski Osmanlı Bankası Binası
Kemeraltı
TCDD Müzesi
Kordon
İzmir Atatürk Evi ve Müzesi
Tarihi Asansör
Kadifekale
Sevgi Yolu
Aziz Polikarp Kilisesi
İzmir Mask Müzesi
Radyo ve Televizyon Müzesi
Kadın Müzesi
Oyun ve Oyuncak Müzesi
İzmir’de en güzel yerlerden biri olarak görülen Kordon ile sanal gezimize devam edelim.
İzmir’de gezilecek yerler arasında en canlı bölge, Kordon Boyu ismi verilen sahil kesimidir. Kıyı boyunca uzanan caddede gün boyunca sohbet eden, kestiren, müzik yapan, dans eden insanlar ve lezzetli yiyecekler satan seyyar satıcılar görebilirsin. Cadde üzerinde ayrıca eğlence mekanları sıralanmış. Yani sahil kenarında keyifli bir gün ya da gece geçirmek isteyenler burada buluşuyor.
Ayrıca İzmir’in en iyi gün batımı manzarası noktalarından biri de burası. İster kendi başınıza ister sevdiklerinizle denizin tuzlu kokusunu içine çekerek İzmir’i keşfetmek istiyorsanız Kordonboyu’nda kesinlikle bir yürüyüşe çıkmanızı tavsiye ediyoruz.
Antik Dönemleri Ziyaret: Agora
İzmir’de merkezi bölgelerden çok uzaklaşmadan rotasını tarihi yerlere çevirmek isteyenler, Agora ismini not alsın. İzmir’de gezilecek yerler arasında en yaşlılarından biri, burası. Şehrin ortasında bir sit alan olarak korunan Agora Ören Yeri, eski zamanlarda bir toplantı merkezi imiş. Agora, zaten Antik Yunan dönemlerinden kalma, toplantı alanı anlamına gelen bir kelime. İzmirliler, binlerce yıllık tarihi bulunan Agora’yı bu vakte kadar özenle korumuş. Günümüzde burası bir turist bölgesi. İzmir gün batımı manzaralarının en güzellerinden birine şahit olmak istiyorsanız Agora’da oturun ve şehrin üzerinden batan güneşi izleyin. Kesinlikle büyüleneceksiniz!
İzmir Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
İzmir’de gidilebilecek birçok müze var ve bu konu kesinlikle ayrı bir yazıyı hak ediyor. Biz şimdilik şehrin en dikkat çekici müzelerinden Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ni inceleyelim. 19. yy’de Neo-Klasik stilde inşa edilmiş bu yapı, iki bölümden oluşuyor: İzmir Arkeoloji Müzesi ve İzmir Etnografya Müzesi.
Efes Antik Kenti’nden getirilen taş bloklar kullanılarak Fransızlar ile ortak bir çalışma sonucunda inşa edilen müze, zengin koleksiyonu ile dikkat çekiyor. İzmir’in tarihi ve kültürü hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz bu müze, İzmir gezisi esnasında en azından bir günü hak ediyor. Hatta tarihe ilgili duyuyorsanız iki gün bile olabilir!
Belevi Anıt Mezarı
Selçuk’taki Helenistik döneme ait olduğu bilinen Belevi Mozolesi, Halikarnas Mozolesi'nden sonra en büyük ve en yüksek anıt mezarı olma özelliği taşıyor.
İzmir Tarih ve Sanat Müzesi
2004 yılında Kültür Park'ta hizmete açılan müze, Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma Bizans ve birçok dönemden mezar buluntuları, agora, heykeller, seramikler; altın, gümüş, bronz sikkeler sergiliyor.
Efes Antik Kenti
Dünyanın en önemli antik şehirlerinden birisindesiniz. Efes'in ilk yerleşimi, Aziz Yohannes Kilisesi'nin yer aldığı tepe iken, MÖ. 11. ve 12. yüzyıllarda Yunanlılar şehri ele geçirerek, burada bir Yunan şehri kurup ismine Ephesus demişler. Zimakos MÖ. 3. yüzyılda Ephesus şehrini, kalenin bulunduğu yerden, günümüzdeki yerine taşımıştır. Taşınmanın ardından Ephesus çok önemli bir liman şehri ve Roma İmparatorluğu’nun en önemli 4 şehrinden biri haline gelmiştir. Menderes çayının taşıdığı alüvyonlar Efes Limanı’nı 4.yy.'dan sonra kullanılamaz hale getirdiği için terk edilmiş olan Efes Antik kentine giderseniz 127 sütunlu Artemis Tapınağı’nı ve 36 sütunundaki kabartmaları da görmeden dönmemelisiniz.